København: Kontorlejemål står tomme, imens nye bliver bygget

Der er en konsekvent udvikling i gang i København lige for tiden. Ledigheden for lejemål velegnet til kontorbrug er nemlig ganske høj, og der ligger tomme kontorer spredt ud over hele København. Og der er ikke nødvendigvis tale om mindre kontorer, der er faktisk også tale om større byggerier, som ingen lejer har. Målt i tal, så ligger der 1,2 millioner kvadratmeter ledige rundt omkring i byen, hvilket svarer til omtrent 33 af Mærsk hovedsæde nede på Esplanaden – eller på lidt anderledes vis; 168 fodboldbaner på størrelse med græstæppet i Parken. Så ledigheden er stor, og denne mødes ikke med en tilsvarende efterspørgsel, hvilket betyder, at priserne presses i bund.

Alt i mens de mange tomme lejemål blot får lov at stå, så bliver der ligeledes bygget nyt mange steder. Og der bliver ikke blot bygget nyt, der bliver også bygget stort. For der er et byggeboom i gang i byen lige nu, og væksten i økonomien runger således allerede i byggebranchen. Der er blevet åbnet for sluserne, og det ene nye, store projekt efter det andet bliver planlagt, offentliggjort og bygget – og det er selvom, at der i forvejen ligger markante, store kontorlandskaber tomme forskellige steder.

Lejemålenes priser bliver presset i bund

Der er mange ting, der spiller ind, når det kommer til disse kontorbyggerier i hovedstaden. Udbud og efterspørgsel er én ting, mens økonomien og væksten som helhed også gør sig gældende, ligesom at et byggeboom, som det ses lige nu, også påvirker situationen. Én ting ligger dog fast: Lejemålenes priser er presset i bund, og således kan den nuværende situation være gunstig for mange virksomheder, ligesom at flere af de tomme lejemål forventes at blive fyldt i takt med væksten tager fat, om end den stadig er relativt lille.

Pensionskasserne må acceptere store risici

En markant del af boligmarkedets erhvervslejemål sidder på hænderne af de forskellige, store pensionskasser og fonde. Disse er ofte investorer i disse byggerier, men det medfører dog en del risici. Først og fremmest indebærer det en risiko, at de ledige lejemål er så mange. For lejemålenes priser bliver presset i bund, på et marked som allerede er udfordret. Pensionskasser går dermed glip af potentielle indtægter, hvilket går ud over både afkast og kunder. Derudover betyder det også, at virksomheder, som er relevante for lejemålene, kan flytte ind til en ganske billig pris relativt i forhold til beliggenheden.

En anden markant risiko, som investeringerne fører med sig, er det faktum at store kontorbyggerier har en ganske snæver potentiel gruppe af lejere. Især de store byggerier er udsatte her, fordi de færreste vælger at leje sådanne landskaber. Potentielle lejere til disse byggerier er så få, fordi det typisk kun er store koncerner og selskaber, der vil kunne flytte ind. Det betyder, at nye byggerier, som skyder frem i København, bærer stor risiko for ikke at finde sig en lejer medmindre denne er forudbestemt.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *